Hpv genital siğil tedavisi

Genital bölgede siğil varsa kesin HPV midir?

Genital siğillere Human Papilloma virüs yani HPV neden olmaktadır. 200'den fazla HPV tipi vardır. Bunlardan sadece 40 HPV tipi Genital siğile neden olmaktadır. En sık Genital siğil nedeni HPV 6 ve HPV 11 tipleridir. Neredeyse hemen her zaman cinsel yolla bulaşan genital siğillerde risk faktörleri de bulunmaktadır.

HPV siğili geçer mi?

Human Papilloma Virüsü oluşan siğiller kendiliğinden geçme özelliğine sahip değildir. Kişi tarafından fark edildiği anda mutlaka tedavi edilmelidir ki virüs çok yayılmacı ve bulaşıcı özelliklere sahiptir.

Genital siğil kesin çözüm nedir?

Genital siğil rahatsızlığının sürekli tekrar etme ihtimali vardır. Tedavi olarak özellikle radyo frekans, lazer ve elektrokoter gibi ısı yardımı ile buharlaştırma yöntemi uygulanmaktadır. Ayrıca kriyoterapi tedavisi yani genital siğillerde dondurma işlemide yapılmaktadır.

HPV yakma nasıl yapılır?

Siğillerin boyutuna göre genel anestezi ya da lokal anestezi kullanılsa da genellikle lokal anestezi tercih edilir. Kıl kadar ince bir enjektörle o bölge uyuşturulduktan sonra elektrokoter aracılığıyla siğil ya da siğiller yakılır ve ortadan kaldırılır. Eğer hasta doktora gitmekte gecikirse kondilomlar büyüyebilir.

Eşimde HPV var ne yapmalıyım?

Eğer düşük riskli HPV tipleri çıkarsa, ya da HPV tespit edilmeze hemen aşı uygulanmalı ve HPV olan eşin tedavisi bitene kadar çiftler prezervatif ile korunmalıdır. Yüksek riskli HPV tespit edilirse kolposkopi yapılmalı gerekirse biyopsi ve sıkı takip protokolleri ile hasta rahim kanserinden korunmalıdır.

HPV tamamen yok olur mu?

Özetleyecek olursak, HPV virüsü vücuda yerleşmeyen ve gerekli tedbirler alındıktan sonra vücuttan tamamen atılabilen bir virüstür.

HPV virüsü zamanla geçer mi?

Önceleri HPV vücuda girdiğinde artık hiç atılamayacağı, kronikleşeceği düşünülmekteydi. Zannedilenin aksine HPV enfeksiyonlarının %60-70 'i 1 yıl içerisinde, %90'ı 2 yıl içerisinde bağışıklık sistemi tarafından vücuttan atılmaktadır.